top of page
מחלות אלרגיות

מחלות אלרגיות

למה הפכנו כל כך אלרגיים??

מחלות אלרגיות הן מגיפה בעולם המערבי במאה ה-21 – בסקר שנעשה על ידי האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, נמצא כי ב40% מהבתים במדינת ישראל יש לפחות בן משפחה אחד הסובל מאלרגיה.

ישנם הסברים רבים לעלייה הדרמטית בשכיחות המחלות האלרגיות במאה האחרונה: זיהום אויר, נטייה גנטית , חשיפה לחומרים ועוד. אבל הסיבה המובילה היא החיים ה"נקיים מדי" שלנו או כפי שהיא מכונה "תורת ההיגיינה". מסתבר כי לפני מאות שנים כאשר אנשים חיו בתנאי נקיון ירודים, המערכת החיסונית של גופם היתה עסוקה יומם וליל בהגנה מפני זיהומים. כיום, כאשר אנו חיים בסביבה "סטרילית" באופן יחסי, יש הטיה של פעילות מערכת החיסון מלוחמה במזהמים ללוחמה ב"אלרגנים" (אבקנים בזמן הפריחה, מרכיבי מזון ודברים נוספים הגורמים לאלרגיה). אכן, גם בימינו ילדים הגדלים בכפר, ובעיקר באיזורים בהם יש חשיפה בגיל צעיר לבעלי חיים ומזהמים שונים, סובלים הרבה פחות מאלרגיה בהשוואה לילדים אשר נולדו באותו הזמן אך התגוררו בעיר וחיו בסביבה "נקייה" יותר.

מחלות אלרגיות

סובלים מאלרגיה, ובטוחים שאין מה לעשות? אם הביקור האחרון שלכם במרפאת האלרגיה היה לפני שנים … צפויה לכם הפתעה!


את המשפט "את/ה צריכ/ה ללמוד לחיות עם זה" לא תשמעו אצלנו. כיום יש סיכוי גבוה שנבשר לכם כי "אכן, יש פתרון"…


בעשור האחרון חל מהפך של ממש בטיפול במחלות אלרגיות כמו אלרגיה למזון, אסתמה, סינוסיטיס כרונית, אורטיקירה כרונית ועוד. את המהפך הזה ניתן לזקוף לזכות שני שינויים עצומים – האחד הוא ההבנה כי ניתן "לחנך" מחדש את מערכת החיסון שלנו ו"ללמד" אותה להגיב אחרת, והשינוי השני הוא בזכות פיתוח תרופות חדשות, ובפרט התרופות הביולוגיות מכוונות המטרה. תרופות ביולוגיות משמשות לטיפול במחלות אלרגיות, אימוניות, אוטואימוניות, ראומטיות, גידוליות ועוד רבות. תכשירים אלה ככלל (בניגוד למרבית התרופות הכימיות) פותחו תוך שימוש במרכיבים של מערכת החיסון, ומתוך הבנה מעמיקה של יכולות מערכת זו לטפל ספציפית בתקלה אחת או לווסת נקודה אחת שהתקלקלה. למשל אחד הטיפולים הביולוגים החדשים הוא טיפול כנגד חלבון המכונה IL-5. חלבון זה אחראי לפעילות תאים אאוסינופילים הגורמים לאסטמה, פוליפים ומחלות אאוסינופיליות אחרות. במקרה זה במקום לחסום את כל פעילות מערכת החיסון (למשל על ידי טיפול בסטרואידים), חוסמים חלבון אחד ובדרך זו את פעילות התאים האאוסינופילים הגורמים לנזק.

bottom of page